Αυτοί που αγαπούν τους σκύλους, γνωρίζουν πόσο πολύ ζεστασιά και παρηγοριά προσφέρει η συντροφιά ενός σκύλου, στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως είναι ότι η κατοχή ενός σκύλου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς!

Οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις ήρθαν όταν η American Heart Association (AHA) ανακοίνωσε επίσημα πως οι άνθρωποι που έχουν σκύλο έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο καρδιακό νόσημα.

Αρκετές μελέτες από τότε έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από τους μη-ιδιοκτήτες, ίσως επειδή τα κατοικίδια ζώα τους, να έχουν μια «ηρεμιστική επίδραση» πάνω τους είτε επειδή οι ιδιοκτήτες σκύλων τείνουν να ασκούνται περισσότερο. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ιδιοκτησία ενός σκύλου συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Κατευναστική είναι η επίδραση των σκύλων στους ανθρώπους καθώς επίσης, τους βοηθά να διαχειριστούν το άγχος τους. Η δύναμη της αφής φαίνεται επίσης να είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού του «φαινομένου των κατοικίδιων ζώων."

Ωστόσο, τα κατοικίδια ζώα δεν θα πρέπει να αποκτώνται με πρωταρχικό σκοπό την μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων! Και σίγουρα δεν αποκτά κανείς ένα κατοικίδιο και ιδίως σκύλο αν δεν είναι έτοιμος ή ικανός να ασχοληθεί, να αγαπήσει και να ζήσει για μια ζωή μαζί του.

Υπάρχει λόγος που τα σκυλιά είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου..

Ο σκύλος μπορεί να προσφέρει τη συντροφιά του, να σας βοηθήσει να γίνετε πιο δραστήριοι, να κάνει τα παιδιά σας πιο ήρεμα, πιο ασφαλή και πιο υπεύθυνα.. Βοηθά επίσης στη βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων ατόμων, βοηθά εσάς να είστε πιο ήρεμοι, πιο προσεκτικοί και πιο «παρόντες» στη ζωή σας, σας κάνει πιο κοινωνικούς και λιγότερο απομονωμένους, καθώς επίσης μειώνει την πίεση και το στρες.


Πηγή: health.harvard.edu