Αναμφίβολα οι σκύλοι και οι γάτες είναι θαυμάσια ζώα συντροφιάς για τους ιδιοκτήτες τους. Αλλά όταν πρόκειται για τους σκύλους, η αμοιβαία αυτή αγάπη είναι πάρα πολύ ισχυρή.
Μια νέα μελέτη διεξήχθη από ερευνητές για το ντοκιμαντέρ του BBC, «Γάτες εναντίον Σκύλοι" . Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέληξαν πως ο σκύλος βλέποντας τον ιδιοκτήτη του, δείχνει 5 φορές περισσότερο την αγάπη του, από μια γάτα!

dog vs cat

Η αγάπη μας είναι θέμα χημείας, λένε οι επιστήμονες. Όπως ήδη ξέρουμε, οι σκύλοι όταν βλέπουν τους ιδιοκτήτες τους, παράγουν ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που διεγείρει την ευχαρίστηση στον εγκέφαλό μας και μας βοηθά στο δεσμό με τα παιδιά μας. 

Αρχικά η ωκυτοκίνη βρέθηκε να κυκλοφορεί στο αίμα όταν μια νέα μητέρα αλληλεπιδρούσε με το μωρό της. Στη συνέχεια βρέθηκε ότι παράγεται μεταξύ των ερωτευμένων όπως και κατά τη διάρκεια του σεξ. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι η ορμόνη παράγεται όταν υπάρχουν ευχάριστες ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις, ακόμα και όταν κάποιος αντιμετωπίζεται με ευγένεια. 

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές εξέτασαν τα κατοικίδια ζώα για την «ορμόνη της αγάπης». Έλαβαν δείγματα σάλιου από 10 γάτες και 10 σκύλους, πριν βρεθούν με τους ιδιοκτήτες τους και στη συνέχεια εξέτασαν το σάλιο αφού είχαν παίξει για 10λεπτά με τους ιδιοκτήτες τους. Τα επίπεδα της ωκυτοκίνης ήταν αυξημένα και στα δύο είδη κατοικιδίων, ωστόσο οι σκύλοι παρουσίασαν μια αύξηση 57,2% της ορμόνης σε σύγκριση με 12%σε γάτες, μετά το παιχνίδι με τους ιδιοκτήτες τους.

Ο νευρολόγος δρ Paul Zak, ο οποίος εργάστηκε για την έρευνα του BBC, είπε:  “Έμεινα πραγματικά έκπληκτος όταν ανακάλυψα ότι τα σκυλιά παράγουν τόσο υψηλά επίπεδα ωκυτοκίνης ενώ οι γάτες δεν παράγουν καθόλου”.

husky_gives_paw

Η ωκυτοκίνη των ζώων είναι ακριβώς ίδια με αυτή που εκκρίνεται στους ανθρώπους και ευθύνεται για το στενό δέσιμο ανάμεσά τους.