Ξεκίνησες το τρέξιμο και μόνος δεν μπορείς? Σκέψου ότι ο σκύλος σου μπορεί να είναι η ιδανική παρέα..
Για να γίνει όμως μια ευχάριστη συνήθεια και για τους δυο σας, έλεγξε τα παρακάτω σημεία που περιγράφουν πώς θα ξεκινήσεις, τι θα πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τρέξιμο.

dog running1

Ηλικία και επίπεδο φυσικής κατάστασης. 
Πριν κάνεις οτιδήποτε, βεβαιώσου ότι ο σκύλος σου είναι σε θέση να τρέξει μαζί σου. Η φυσική κατάσταση του, αλλά και η δική σου, θα επηρεάσει το επίπεδο της άσκησης. Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε σταδιακά. Η απότομη αλλαγή θα επιφέρει τραυματισμούς.
Συνήθως τα κουτάβια, είναι πιο ενεργά και πιο ζωηρά από τους ενήλικες σκύλους, αλλά θυμήσου πως τα οστά τους δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα και μπορεί να επηρεαστούν. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλάκια, ανάλογα βέβαια με την ράτσα και την ανατροφή τους, μπορούν να γυμναστούν, αρκεί να μην έχουν πρόβλημα υγείας (πχ. με την καρδιά τους) 
Συμβουλεύσου τον κτηνίατρο σου. 

Επιλέξτε το μέρος και το χρόνο
Γνωρίζουμε πως οι σκύλοι έχουν σκληρά πέλματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν τραυματίζονται. Προσοχή στις καιρικές συνθήκες. Απέφυγε το τρέξιμο τις πολύ κρύες ή τις ζεστές μέρες. Θυμήσου  πως η επιφάνεια του οδοστρώματος αναπτύσσει μεγαλύτερη θερμοκρασία από την αισθητή και θα κάψει τις πατούσες του. Προσπάθησε να βρεις μέρη για την άσκησή σας, που θα είναι ευχάριστα και για τους δυο σας. Ένα πάρκο που διαθέτει σκιά, χορτάρι ή χώμα είναι ιδανικά για τρέξιμο. Τέλος, η χρονική στιγμή που θα επιλέξεις να γυμναστείτε μέσα στην ήμερα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εδραίωσή της. Αυτό θα το καταλάβεις από την ανάγκη του σκύλου σου, για βόλτα ή παιχνίδι.

Κοινωνικοποίηση σκύλου
Σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου σας, είναι κατά πόσο ο σκύλος σας έχει κοινωνικοποιηθεί με άλλα σκυλάκια και ανθρώπους. Ένας φοβισμένος ή επιθετικός σκύλος δεν θα είναι μια ευχάριστη παρέα στο τρέξιμο σου. Φαντάσου τον εαυτό σου, κατά τη διάρκεια της άσκησης μ ένα σκύλο που τραβά συνεχώς το λουρί του, ή αντιστέκεται. Επικεντρωθείτε στη θέληση του και μην τον πιέζετε να σας υπακούσει. Δεν είμαστε όλοι γεννημένοι αθλητές!

Ενυδάτωση

water dog

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία που θα πρέπει να εστιάσεις την προσοχή σου, είναι η ενυδάτωση του σκύλου σου αλλά η δική σου. Ο σκύλος θα σου δείξει πόσο νερό θα χρειαστεί κατά την διάρκεια της άσκησης, ανάλογα με την ηλικία του, το βάρος του, τις καιρικές συνθήκες και την ένταση της άσκησης. Μην τον πιέσεις να πιει παραπάνω από όσο χρειάζεται. Μετά και αφού έχει ηρεμήσει άφησε τον να πιει όσο νερό θέλει.

Διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και βάρους
Ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι είναι το βάρος του. Μην αφήσεις ποτέ τον σκύλο σας να γίνει υπέρβαρος! Το επιπλέον βάρος καταπονεί τις αρθρώσεις του και τη καρδιά του. Η έντονη και απότομη άσκηση θα  επιφέρει προβλήματα. Συμβουλέψου τον κτηνίατρό σου, σχετικά με το ιδανικό βάρος και την κατάλληλη διατροφή. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ιδανική για έναν σκύλο που γυμνάζεται και δεν έχει παραπάνω κιλά. Ενώ αντίθετα μια μειωμένη σε θερμίδες διατροφή σε περίπτωση που είναι υπέρβαρος.
 

  • Αν αντιληφθείς έντονο λαχάνιασμα, ή οτιδήποτε περίεργο- διαφορετικό στη συμπεριφορά του σκύλου σου, σταματήστε αμέσως την άσκηση.
  • Να κάνετε συχνά διαλείμματα.
  • Να έχεις πάντοτε νερό μαζί σου και μια πετσέτα για τον σκύλο σου.(όχι μόνο για εσάς)
  • Να έχεις επίσης σακούλες για τις ακαθαρσίες του.
  • Προσοχή στο κολάρο του σκύλου σου, απέφυγε τα στενά, αποπνικτικά λουριά.   


Γυμναστείτε, κάνει καλό στην υγεία αλλά και στην ψυχολογία σας!