Οι περισσότεροι άνθρωποι, υποφέρουν πολύ συχνά από εποχιακές αλλεργίες, κυρίως  την άνοιξη  που η ανθοφορία των δέντρων και των φυτών, όπως και η δραστηριότητα των εντόμων είναι σε έξαρση. Σε συνδυασμό όμως με την άνοδο της θερμοκρασίας και την υγρασία, τα παράσιτα και τα έντομα αυξάνονται δραματικά, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται.

Επειδή οι αλλεργίες δεν κάνουν εξαίρεση, τα κατοικίδια ζώα και ιδίως οι σκύλοι, εμφανίζουν συμπτώματα όπως και οι άνθρωποι με πιο συνηθισμένα, τα δερματικά εξανθήματα, τον κνησμό, την καταρροή, το φτέρνισμα, την δακρύρροια κλπ.

dog spring2


Τα αλλεργιογόνα, μπορεί να προέρχονται από το περιβάλλον, π.χ. από φυτά όπως η γύρη, ή ακόμα και από αλλεργιογόνα φυτά όπως τα λουλούδια του αγρού, το πεύκο, το κυπαρίσσι, η λεύκα κ.α.

Είναι λογικό και επόμενο μιας που ο καιρός το επιτρέπει, ο σκύλος μας να βγαίνει πιο συχνά στην αυλή ή να κάνει πιο μεγάλες βόλτες σε πάρκα και αγρούς.

Θα πρέπει λοιπόν να δώσουμε μεγάλη προσοχή στα φυτά που έχουμε στο σπίτι μας.

Αν η αυλή μας έχει γκαζόν, να το κουρεύουμε κοντό και να μαζεύουμε καλά το κουρεμένο.

Να κρατάμε όσο το δυνατόν μπορούμε τον σκύλο μας μακριά από πάρκα και χωράφια που έχουν γύρη.

Να πλένουμε σχολαστικά τα πέλματά του κάθε φορά που έρχεται μέσα στο σπίτι.

Tέλος να ανανεώνουμε την αντιπαρασιτική αγωγή πριν μπει η άνοιξη.


dogs couch

Μια ακόμη μορφή αλλεργίας βρίσκεται στα λεγόμενα οικιακά αλλεργιογόνα που είναι και η πιο καλά «κρυμμένη» αιτία όλων αυτών. Η σκόνη, τα ακάρεα και οι τρίχες ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Καθαρίζουμε όσο πιο συχνά μπορούμε τους χώρους του σπιτιού μας ώστε η σκόνη και οι τρίχες να εξαφανιστούν.

swiffer kit


Μια γρήγορη και αποτελεσματική λύση για την καθημερινή καθαριότητα του σπιτιού μας, είναι η σκούπα Swiffer.

Είναι η ιδανική λύση για την παγίδευση της σκόνης και των τριχών που συγκεντρώνονται στις πιο δύσκολες γωνίες. Είναι εύχρηστη και ανθεκτική, παγιδεύει 3φορές περισσότερη σκόνη και τρίχες σε σχέση με την παραδοσιακή σκούπα και συνάμα δεν ταλαιπωρεί το πάτωμα του σπιτιού μας αλλά ούτε και το περιβάλλον. Όσο για τα ύπουλα ακάρεα, θυμηθείτε ότι η λύση είναι ο ήλιος καθώς είναι η φυσική ασπίδα ενάντια σ΄ αυτά.Ένας σκύλος μπορεί να είναι αλλεργικός σε πολλά αντικείμενα εντός του σπιτιού μας. Η επαφή με πλαστικά παιχνίδια ή ακόμα και το κρεβάτι μας, ενδέχεται να έχει τρίχες που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαγικό φτερό Swiffer, καθώς οι ίνες του μαγνητίζουν και παγιδεύουν τη σκόνη και τις τρίχες καλύτερα από ένα παραδοσιακό ξεσκονόπανο.

Θα ήταν χρήσιμο να είμαστε πάντα παρατηρητικοί σε ότι αφορά το περιβάλλον που ζει το κατοικίδιό μας, το χώρο της βόλτας του, το χώρο που κοιμάται, και το είδος της διατροφής του. Όλα αυτά πρέπει να τα καταγράφουμε και να παρατηρούμε τις αλλαγές ώστε να μπορούμε να δώσουμε ακριβή στοιχεία στον κτηνίατρό μας.