Όλοι αγαπάμε τα σκυλιά μας και θέλουμε να κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας για να είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα! Συχνά πυκνά αγοράζετε λιχουδιές, καινούρια παιχνίδια, αλλά κάτι στην συμπεριφορά σας, του χαλά τη διάθεση..Κάτι κάνουμε που τους την «σπάει».. Τί μπορεί να είναι αυτό;

Για δες τα παρακάτω και διάλεξε τι κάνεις..και τον «ξενερώνεις»..

Δεν του δίνεις τη δυνατότητα να είναι ενεργητικός
Αυτό είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν οι ιδιοκτήτες σκύλων. Είναι κατανοητό πως αν κάποιος αρέσκεται στην νωχελική ζωή, ο τρόπος αυτός θέλοντας και μη, θα περιλαμβάνει και τον σκύλο του.. Σαφώς και πρέπει να βγάζουμε τον σκύλο μας έξω, χωρίς αυτό να σημαίνει μόνο μέχρι την εξώπορτα!
Πηγαίνοντας βόλτα τον σκύλο σας, του ενισχύεται την φυσική του κατάσταση, την ψυχολογική του ευμάρεια και κατ΄επέκταση την υγεία του. Κάντε τον σκύλο σας χαρούμενο..μια βόλτα μέχρι το πάρκο θα του φτιάξει τη διάθεση!

Του «κρύβεις» τα παιχνίδια του και την τροφή του.
Υποτίθεται ότι η τροφή του σκύλου δεν θα πρέπει να είναι ολημερίς εκεί για τον περιμένει..αλλά εκείνος δεν είναι λαίμαργος. Είναι απλά ανασφαλής! Κρίμα να τον αγχώνεις με τέτοιου είδους πρακτικές.
Πόσο άσχημο είναι επίσης να του παίρνεις το κυπελάκι της τροφής, ενώ εκείνος τρώει! Και γιατί όλο αυτό; Για να σε «σέβεται», να μην «παίζει» με το φαγητό του ή γιατί το βρίσκεις αστείο.. Εσύ δεν παίζεις, δεν έχεις αφαιρεθεί ποτέ κατά τη διάρκεια του φαγητού; Κι αν όχι.. εντάξει εδώ έχουμε να κάνουμε με σκύλο, δείξε λίγο έλεος!
Το μόνο που θα πετύχεις είναι να τον νευριάσεις, να του χαλάσεις τη διάθεση και να σε βλέπει σαν τον νταή της υπόθεσης. Το ίδιο ισχύει και με τα παιχνίδια του. Άφησε τον σκύλο σου ελεύθερο να παίξει, να εκφραστεί, να διασκεδάσει όπως εκείνος θέλει.

Κλουβί μεταφοράς (crate) για τιμωρία
Βασικά ο σκύλος σου πρέπει να μάθει να ζει μέσα στο σπίτι σου, μαζί σου! Όχι σε μπαλκόνια, ταράτσες και κήπους ξεχασμένος. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να μάθει όσο νωρίτερα γίνεται κάποιους κανόνες σωστής συμπεριφοράς μέσα στο σπίτι. Φυσικά αναφέρομαι στην εκπαίδευση τουαλέτας καθώς και στην αλλοτριοφαγία, δηλαδή το ακατάσχετο μάσημα πραγμάτων μέσα στο σπίτι. (Σου λέει κάτι αυτό ε;) Προσφέροντας ένα «σπίτι» λοιπόν στον σκύλο μέσα στο σπίτι σου, αποφεύγεις το σύνηθες φαινόμενο όπου ο σκύλος σου οικειοποιείται ολόκληρο το σπίτι και επιδίδεται στις προαναφερθείσες καταστροφές.
Στα σκυλιά αρέσει γενικώς, κάποιες φορές να έχουν την ησυχία τους, να μπορούν να πάνε σε ένα χώρο μέσα στο σπίτι όπου κανείς δεν θα τα ενοχλήσει. Έτσι λοιπόν προσπάθησε να εισάγεις το «κλουβί ως σπίτι του» και όχι ως μέσο τιμωρίας! Άλλωστε έχει φτιαχτεί τη μεταφορά του, την άνεση του και όχι την τιμωρία του.

Συμβουλή
: Εξυπακούεται ότι πρέπει να μπορεί να ξαπλώνει άνετα μέσα και να απλώνεται. Προσπάθησε να κάνεις το κλουβί όσο πιο άνετο και ελκυστικό γίνεται. Βάλε μέσα το κρεβάτι του σκύλου σου και κάποια παιχνίδια του.

Του βάζεις συνεχώς τις φωνές
Φαντάσου τον εργοδότη σου, να σου φωνάζει συνεχώς ή ακόμα χειρότερα να σου φωνάζει για τα λάθη και τις παραλείψεις σου στη νέα δουλειά! Φρικτό! Αντί αυτού θα ήθελες απλά να σου επισημάνει τα σημεία που δεν ήταν σωστά και να σε βοηθήσει να εκπαιδευτείς.. Σωστά;  Εσύ όμως φωνάζεις και αποδοκιμάζεις τον σκύλο σου για τα λάθη του..  
Αν ανήκεις στην κατηγορία του ιδιοκτήτη που πρώτον δεν έχεις εκπαιδεύσει ποτέ τον σκύλο σου εσύ ο ίδιος ή κάποιος επαγγελματίας, δεύτερον δεν έχεις ασχοληθεί μαζί του έστω για τα βασικά, και τρίτον του φωνάζεις σε κάθε του αταξία, φίλε σκυλογονέα ο «κακομαθημένος» της υπόθεσης είσαι εσύ!
Αν πάλι είσαι ο γνωστός ιδιοκτήτης που έχει εκπαιδεύσει τον σκύλο του, έχει ασχοληθεί και περιμένει να είναι όλα στην εντέλεια και άψογα, σου θυμίζω πως μιλάμε για σκύλο και όχι για στρατιώτη έτοιμο για τον πόλεμο.
Οι φωνές δεν οδηγούν παρά σε τρόμο, άγχος, λάθη πανικού και σαφώς μια σχέση που θα φθίνει με τον καιρό! Σκέψου και πράξε..

Αφήνοντας τον σκύλο σου, για ώρες μόνο του.
Είναι λογικό ο σκύλος να μένει κάποιες ώρες μόνος του, μέσα στην ημέρα λόγω του ωραρίου εργασίας σας. Όπως επίσης είναι λογικό να στενοχωριέσαι που οι κανόνες της εργασίας σου, δεν σου επιτρέπουν να τον έχεις μαζί σου.
Αν λείπεις εύλογες ώρες(8ωρο) τότε θα συνηθίσετε και οι δυο σ αυτό το πρόγραμμα.. Αν όμως η εργασία σου έχει απαιτήσεις παραπάνω από το μέσο όρο δηλαδή να λείπεις βράδια για δείπνο εργασίας, σαββατοκύριακα για επαγγελματικά ταξίδια, και όχι μόνο, τότε θα πρέπει να επανεξετάσεις κατά πόσο η επιλογή του σκύλου στη ζωή σου ήταν σωστή!
Συμβουλή: Προσπάθησε πριν φύγεις για το γραφείο, να έχετε ήδη βγει βόλτα, να έχει τρέξει αρκετά ώστε όταν επιστρέψετε να είναι αρκετά κουρασμένος και γεμάτος από παιχνίδια(όσο γίνεται..)

«Δώσε χαρά, αγάπη και στοργή στον σκύλο που επέλεξες να έχεις στη ζωή σου! Θυμήσου ότι ήταν δική σου επιλογή αυτή η συνύπαρξη»!