Από την στιγμή που παίρνουμε ένα κουτάβι από την μητέρα και τα αδέρφια του, στην ουσία αντικαθιστούμε την ίδια του την αγέλη. Η συμπεριφορά του θα είναι η ίδια μ'αυτή που είχε με την μητέρα και τα αδέρφια του. Έτσι λοιπόν είναι στην ευχέρεια τη δική μας, να το βοηθήσουμε να προσαρμοστεί στο δικό μας περιβάλλον και να του μάθουμε κανόνες συμπεριφοράς.

Η εκπαίδευση έρχεται να βοηθήσει αλλά και να οικοδομήσει σε γερά θεμέλια τη σχέση με το κουτάβι μας. Η επικοινωνία που αναπτύσσουμε με το σκύλο μας, μας οδηγεί στη γνώση των αναγκών του, τον τρόπο σκέψης του, την ψυχολογία του και τη δημιουργία της εμπιστοσύνης και του αμοιβαίου σεβασμού.

Ο σκύλος από τη φύση του είναι ένα ον κοινωνικό. Εκπαιδεύοντάς τον, του δίνουμε τα εφόδια να κοινωνικοποιηθεί εύκολα, μέσα στο περιβάλλον στο οποίο ζει αλλά και εκτός αυτού.  Ο εκπαιδευμένος σκύλος όχι απλά δε θα δημιουργήσει προβλήματα στους γύρω του αλλά θα μας κάνει και περήφανους. Αποκτάει μεγαλύτερη ελευθερία, καλύτερη δυνατότητα επικοινωνίας με τον άνθρωπο,  αρμονική προσαρμογή στο σύγχρονο περιβάλλον που θα ζήσει και πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Οι βόλτες μαζί του, θα γίνουν πιο ευχάριστες, αφού θα ακούει τις εντολές μας και έτσι θα του δίνεται μεγαλύτερη ελευθερία, λόγω της υπάρχουσας κατάστασης.

Η υπακοή σε ορισμένες εντολές μπορεί να σώσει τη ζωή του. Για παράδειγμα κάποιες φορές θα μπορέσει να αποφύγει κάποιον κίνδυνο αν υπακούει αξιόπιστα την εντολή «ΕΛΑ», ενώ κάποιες άλλες ίσως να είναι απαραίτητο να μη κουνηθεί καθόλου από εκεί που είναι, οπότε  η υπακοή στην εντολή «ΜΕΙΝΕ» να σώσει την ζωή του.

Τέλος, εκπαιδεύοντας τον, του παρέχουμε ταυτόχρονα πολύτιμη για την υγεία του σωματική αλλά και πνευματική άσκηση, ενώ δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ταυτόχρονα γυμνάζουμε και τον εαυτό μας. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί καρδιολόγοι προτείνουν σε ασθενείς τους την απόκτηση σκύλου ώστε να τους παροτρύνει να περπατάνε καθώς θα τον πηγαίνουν βόλτα. Επίσης σύμφωνα με μελέτες έχει παρατηρηθεί πως όσοι έχουν σκύλο και ασχολούνται μαζί του, έχουν χαμηλότερη πίεση και πολύ λιγότερο άγχος.

Ο εκπαιδευμένος σκύλος είναι ψυχικά υγιής, ήρεμος, χαρούμενος, κοινωνικός, έξυπνος και με αυτοπεποίθηση,  χωρίς ανασφάλειες και προβλήματα.

Ένας πραγματικά υπέροχος σύντροφος για μια ζωή!