Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης, του Ιατρικού Πανεπιστημίου και του Κτηνιατρικού Πανεπιστημίου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology". Σύμφωνα με το "Science" και το BBC, διεξήγαγαν πειράματα με δύο ομάδες σκύλων, στις οποίες έδειξαν φωτογραφίες ανθρώπων με διαφορετικές εκφράσεις στο πρόσωπο.

Ο επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Messerli της Κτηνιατρικής Σχολής τη Βιέννης, Λούντβιχ Χούμπερ (Ludwig Huber) τόνισε χαρακτηριστικά: «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν θυμωμένες και χαρούμενες εκφράσεις στον άνθρωπο! Έχουν την δυνατότητα να διακρίνουν ότι αυτές οι δύο εκφράσεις έχουν διαφορετικές έννοιες, και μπορούν να το κάνουν αυτό, όχι μόνο για τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά, αλλά ακόμη και για πρόσωπα που βλέπουν για πρώτη φορά».

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν 24 σκυλιά για να διακρίνουν μεταξύ εικόνων του ίδιου ατόμου με χαρούμενο ή θυμωμένο πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση, οι σκύλοι έβλεπαν μόνο το άνω ή το κάτω μισό του προσώπου. Μετά την εκπαίδευσή τους, τα ευρήματα έδειξαν  ότι οι σκύλοι όχι μόνο μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις εκφράσεις του προσώπου, αλλά και να εφαρμόζουν όσα έμαθαν στην εκπαίδευση σε νέα ερεθίσματα. Τις καλύτερες επιδόσεις είχαν οι γερμανικοί ποιμενικοί και τα μπόρντερ κολεϊ.

Η έρευνα θα συνεχιστεί ώστε να μελετηθεί, πώς τα σκυλιά μπορούν να εκφράσουν τα δικά τους συναισθήματα και κατά πόσο αυτά επηρεάζονται από τη «διάθεση» των ιδιοκτητών τους ή άλλους ανθρώπους.