Παλιότερες περιπτώσεις αποδεικνύουν πως οι σκύλοι μπορούσαν να εντοπίσουν καρκινικούς όγκους στον άνθρωπο, όπως το 1989 ένα ντόπερμαν «μύρισε» καρκίνωμα στο πόδι μιας γυναίκας και το 1997 ένας εκπαιδευμένος για εκρηκτικά σκύλος, κατάφερε να επεκτείνει τη δραστηριότητά του και στον καρκίνο του δέρματος!

Μια έρευνα Ιταλών επιστημόνων, ανακάλυψε ότι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούσαν να εντοπίζουν τον καρκίνο του προστάτη. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανική Ουρολογικής Εταιρείας και σύμφωνα με αυτά ειδικά εκπαιδευμένοι σκυλιά μπορούσαν να εντοπίζουν τον καρκίνο του προστάτη σε δείγματα ούρων με ακρίβεια 98%!

Σε μια άλλη μελέτη που διενεργήθηκε από ιάπωνες ερευνητές, φάνηκε πως ένα οκτάχρονο μαύρο Λαμπραντόρ μπορούσε να μυριστεί με ακρίβεια στο 97% των περιπτώσεων τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών, το σκυλί κλήθηκε να μυρίσει τα κόπρανα 185 ασθενών που είτε είχαν διαγνωστεί με καρκίνο είτε όχι.

Η πιο πρόσφατη μελέτη, ανέδειξε ένα γερμανικό ποιμενικό ονόματι Φράνκι!  Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Αρκάνσας, με επικεφαλής τον δρα Ντόναλντ Μπόντενερ, παρουσίασαν τον αξιοθαύμαστο τετράποδο «συνεργάτη» τους στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC. Ο Φράνκι μπορεί να μυρίσει τον καρκίνο του θυρεοειδούς σε ανθρώπους που ποτέ πριν δεν έχουν διαγνωστεί με τη νόσο. 

Η προοπτική ότι, χάρη στους σκύλους, μπορεί να μειωθεί η ανάγκη για επεμβατικές βιοψίες, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.