1. Σκεφτείτε σοβαρά την υπόθεση να προσθέσετε ακόμα ένα κατοικίδιο μέσα στο σπίτι σας. 
Εάν σκέφτεστε για την υιοθέτηση ενός νέου σκύλου, υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να εξεταστούν πρώτα, για να εξασφαλίσετε ότι μπορείτε βάσει των δυνατοτήτων σας να ζήσετε με ακόμα έναν σκύλο. Κάθε επιπλέον σκυλί θα λάβει επιπλέον χρόνο στη βόλτα, στην εκπαίδευση του, στην φροντίδα και καθαριότητα του , καθώς θα κοστίζει περισσότερα χρήματα . Και, αν ένας σκύλος συμπεριφέρεται απρεπώς , μπορεί να επηρεάσει και το άλλο σκυλί στην ίδια απρεπή συμπεριφορά! Σκεφτείτε επίσης και τις ανάγκες του ήδη υπάρχοντος σκύλου που έχετε Αν ο σκύλος σας έχει προβλήματα λόγω αναπηρίας ή ασθένειας και δεν μπορεί να κουνηθεί αρκετά καλά αυτό θα μπορούσε να είναι μια καλή στιγμή για να φέρει ένα νέο σκυλί στην οικογένεια . Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να είναι ό,τι χρειάζεται ένα υγιής, αλλά τεμπέλης ηλικιωμένος σκύλος !

2. Αν έχετε αποφασίσει ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες που χρειάζεται ένας ακόμα σκύλος  τότε μη διστάζετε!!
Ένα από τα πλεονεκτήματα του να έχουμε 2 ή και παραπάνω σκύλους στο σπίτι μας είναι ότι αναπτύσσουν δεσμούς μεταξύ τους και διασκεδάζει ο ένας τον άλλον. Ωστόσο μην παραμελήσετε την άσκηση και τις ανάγκες του καινούργιου σκύλου σας, καθώς θα πρέπει να αναπτύξετε μαζί του μια υγιή σχέση όπως κάνατε και με τον  πρώτο σας σκύλο.

3. Συστήστε τους σκυλούς μεταξύ τους.
Ένας σπουδαίος τρόπος για να συναντηθούν 2 σκύλοι είναι σε έναν ουδέτερο χώρο εκτός σπιτιού η αυλής όπου μπορούν να γνωριστούν μεταξύ τους χωρίς λουρί ( αν δεν υπάρχουν προβλήματα επιθετικότητας βέβαια) σε κάποιον περιφραγμένο χώρο για να ‘αναγνωρίσουν’ το ένα το άλλο. Αν υπάρχουν προβλήματα επιθετικότητας τότε δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα βάλουμε να συγκατοικήσουν. Αν αρχίσουν και παίζουν τότε επιβραβεύστε τους και ενθαρρύνετε τους να παίξουν και παιχνίδια με τη μπάλα είτε μπορείτε να τους δίνετε και εντολές για βασική υπακοή μαζί. Αν ο πρώτος σας σκύλος είναι καλά εκπαιδευμένος τότε σίγουρα ο επόμενος θα αρχίσει να ακλουθεί την υπακοή του πρώτου σκύλου σας και να ακούει στις εντολές.

4. Τι μπορείτε να κάνετε όταν θα συναντηθούν οι σκύλοι για πρώτη φορά!
Αφήστε τους σκύλους χωρίς λουρί για να γνωριστούν ελεύθερα μεταξύ τους. Αρχικά θα αρχίσουν να μυρίζονται σε όλες τις περιοχές του σώματος τους και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν το παιχνίδι ανεβάζοντας είτε τα πόδια τους το ένα πάνω στο άλλο ή στους ώμους. Επίσης μπορεί να περιμένετε και μερικούς θορύβους από αυτά είτε ως παράπονο είτε ως ανυπομονησία για το παιχνίδι που θα ξεκινήσει! Αυτό πρόκειται για την ‘κοινωνικοποίηση των σκύλων’ και το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τους παρακολουθήσετε. Από μόνα τους μπορούν να τα καταφέρουν! Επίσης μπορείτε να παρατηρήσετε στη συνέχεια που ‘μαρκάρουν’ τις περιοχές. Θεωρείται μια φυσική μορφή επικοινωνίας μεταξύ των σκύλων και ένα μέσο για να εδραιώσουν την κυριαρχία και την κοινωνική καταξίωση. Αν αυτό συμβεί όμως μέσα στο σπίτι σας τότε θα είναι πολύ ενοχλητικό. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάποιο γάβγισμα η γρύλισμα τότε πρέπει να χωρίσετε αμέσως τους σκύλους. Μπορεί να δείτε την εικόνα του ενός να δείχνει ενόχληση και έναν μικρό φόβο και ο άλλος να συνεχίζει ένα ενοχλητικό γάβγισμα απέναντι του! Αυτή είναι μια σκηνή κυριαρχίας! Μια καλή λύση σε αυτά είναι να τα πάτε μια βόλτα με λουρί μαζί με έναν ακόμα άνθρωπο για βοήθεια ο οποίος θα σας βοηθήσει στην ελεγχομένη βόλτα! Μπορείτε να τα κουράσετε πολύ έτσι ώστε να μην έχουν κουράγιο να ασχοληθούν στο σπίτι με προβλήματα κυριαρχίας. Κάλο θα ήταν να πάρετε την συμβουλή από κάποιον ειδικό εκπαιδευτή για αποφυγή ακόμα πιο δυσαρεστών καταστάσεων. Εσείς θα παίξετε τον πιο σημαντικό ρολό στην διατήρηση της ιεραρχίας με εσάς ως αρχηγό’ για να μην αφήσετε τον πιο υποτακτικό σκύλο να νιώθει αποκλεισμένος!

5. Αποτρέψτε την λάθος κυριαρχία που δείχνουν οι υπόλοιποι άνθρωποι στους σκύλους σας
Αρχικά ο πρώτος σκύλος σας θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένος σωστά και να γνωρίζει ‘βασική υπακοή’ έτσι ώστε ο επόμενος να εκπαιδευτεί με ένα κάλο πρότυπο κοντά του. Ξεκινήστε να του δίνετε εντολές ακόμα και όταν κάνετε μέσα τις δουλειές του σπιτιού και σε όλη τη διάρκεια της παραμονής σας στο σπίτι και στη βόλτα μαζί τους. Μην αφήσετε να σας πάρει κάποιο άλλο μέλος της οικογενείας τον ‘αρχηγό’ που έχετε απέναντι στους σκύλους σας γιατί θα σας προβληματίσει μετά πολύ η συμπεριφορά τους οπότε βρουν ευκαιρία!

6. Η άσκηση μαζί με τους σκύλους και επιβλέποντας τους στο παιχνίδι τους είναι το επόμενο βήμα! 
Αν αυτό λειτούργει καλά από την αρχή τότε είναι υπέροχο! Ωστόσο μπορεί να σας πάρει κάποιο χρονικό διάστημα για να ξεκινήσετε με μικρά διαστήματα να τα αφήνετε μόνα τους όταν φεύγετε. Το καλύτερο είναι να μπορούν να κάνουν παρέα το ένα με το άλλο χωρίς να σκάφτονται την απουσία σας και να διασκεδάζουν χωρίς άγχος. Επίσης και το do crate είναι μια πολύ καλή λύση για να τα έχετε σε ασφαλές μέρος. Αφήστε τα μέσα στον ίδιο χώρο για να μπορούν να βλέπουν το ένα το άλλο.

7. Μάθετε τα σημάδια της επιθετικότητας τους.
Ερευνήστε την γλωσσά του σώματος των σκύλων σας και θα είστε ικανοί να αναγνωρίζετε το παιχνίδι, τον καβγά και ποτέ θα ξεκινήσουν. Πολύ σημαντικό είναι να είστε σε μια επίβλεψη όταν είναι μαζί στην αρχή για να βλέπετε τι συμβαίνει μεταξύ τους. Ακόμα και αν τα έχετε εκπαιδεύσει πολύ καλά θα υπάρξουν κάποιες φορές που μπορεί να μαλώσουν μεταξύ τους. Οι στιγμές αυτές μπορεί να είναι όταν κάποιο είναι άρρωστο και ψυχολογικά αδύναμο, στο φαγητό, σε περίπτωση εγκυμοσύνης του σκύλου ή κατά την φροντίδα των κουταβιών τους, όταν ένα καινούργιο κουτάβι γνωριστεί μαζί τους, όταν ένα μωρό προσδεθεί στην αγέλη τους, και οποιαδήποτε στιγμή όταν κάποιος από την οικογένεια δεν θα έχει τον χρόνο να ασχοληθεί μαζί τους για παιχνίδι εκείνα θα προσπαθήσουν να τραβήξουν την προσοχή. Κάλο θα ήταν να μαζεύετε τα παιχνίδια τους από κοντά τους και να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά για να μην δημιουργηθούν ‘μπελάδες’ κτητικότητας όταν θα λείπετε.

8. Η ώρα του φαγητού
Ταΐστε τον κάθε σκύλο ξεχωριστά στο δικό του πιάτο και αφήστε ένα μεγάλο διάστημα χώρου μεταξύ τους. Ακόμα και όταν υπάρχουν στιγμές επιθετικότητας τότε μπορείτε να τα βάζετε μέσα στα dog crates τους έτσι ώστε να υπάρχει οπτική επαφή.Βεβαιωθείτε ότι δεν τρώει κάποιο σκυλί το φαγητό του άλλου όταν εκείνο βαρεθεί και το αφήσει. Το τάισμα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονος και όταν εσείς τους επιτρέπετε να φάνε. Επίσης το ίδιο πρέπει να γίνεται και όταν θέλετε να τους δώσετε ένα κόκκαλο η κάποιο εντολή και μετά λιχουδιά.

9. Δώστε την ίδια προσοχή σε όλους τους σκύλους που έχετε!
Αν ο ένας σκύλος αντιληφθεί ότι του δίνετε λιγότερη προσοχή τότε θα δημιουργηθεί επιθετική συμπεριφορά μεταξύ τους ή μπορεί να ξεκινήσει καβγάς. Αν θέλετε να περάσετε όλο το χρόνο σας με τον έναν σκύλο τότε μη ξεχάσετε και τον άλλο. Το σημαντικό είναι να δίνετε μια ισορροπημένη προσοχή είτε στο παιχνίδι είτε στα χάδια σε όλους τους σκύλους το ίδιο! Αυτό θα μειώσει τον ανταγωνισμό μεταξύ τους καθώς θα αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια απέναντι σας.

10. Βεβαιωθείτε ότι ο κάθε σκύλος έχει τον δικό του χώρο ανάπαυσης-ύπνου
Δείξτε ποια είναι η θέση του καθενός έτσι ώστε όταν τους δίνετε την εντολή να πηγαίνει ο καθένας στο χώρο του.

11. Αφιερώστε τους χρόνο.
Δώστε τους την ευκαιρία να ασκούνται στη βόλτα είτε παίζοντας ομαδικά παιχνίδια είτε ατομικά! Κάλο είναι να μάθουν να παίζουν μαζί για την καλύτερη συμβίωση σας.Βιργινία Τσιγαρά
Train your Dog
Be into your Life
www.dogtrainers.gr