Μαθαίνοντας τί είναι αυτά τα ένστικτα μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα το κατοικίδιό σας. Τα κατοικίδια σκυλιά έχουν φυσικά ένστικτα που σφυρηλατηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια με εκείνα που ζούσαν σε άγρια κατάσταση. Μαθαίνοντας τι είναι αυτά τα ένστικτα μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα το κατοικίδιο ζώο σας.

Τα σκυλιά έχουν μια νοοτροπία που προέρχεται από τους προγόνους τους, τα άγρια σκυλιά (τους λύκους). Οι λύκοι δημιουργούσαν αγέλες για την επιβίωσή τους αλλά και την ασφάλειά τους. Για ένα κατοικίδιο σκύλο, οι άνθρωποι είναι η ασφάλεια και το μέσο για την επιβίωσή τους. Ο αρωγός για την κοινωνικοποίηση του, είστε εσείς. Τα περισσότερα σκυλιά θα πρέπει να γνωρίζουν ποιος είναι ο «ηγέτης» σ αυτή τη σχέση. Θα πρέπει να αισθανθούν ότι αποδέχεστε τη φύση τους και τη συμπεριφορά τους. Η «σωστή» συμπεριφορά του σκύλου σας, θα πρέπει να ανταμείβεται, έτσι ώστε να το βοηθήσετε να μειώσει το στρες στη ζωή του. Αυτό εξηγεί γιατί τα σκυλιά ταιριάζουν τόσο καλά σε ένα οικογενειακό περιβάλλον.


Καθώς ψάχνεται τις ρίζες του σκύλου σας, ανακαλύπτετε και συμπεριφορές μη αποδεκτές για το τωρινό περιβάλλον στο οποίο ζει. Παράδειγμα, το σκάψιμο. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτή η συνήθεια, είναι κάτι που υφίσταται σε όλα τα σκυλιά. Ακόμα και τα άγρια  σκυλιά έσκαβαν τρύπες στο έδαφος είτε για να δροσίσουν το σώμα τους τις ζεστές μέρες είτε για να κρύψουν την τροφή τους.

Ένα ακόμα ένστικτο που σήμερα φαίνεται ως μη αποδεκτή συμπεριφορά είναι, όταν το σκυλί σας, λερώνει το χαλί ή άλλα σημεία του σπιτιού σας. Αυτό επίσης, μας πηγαίνει πίσω στις ημέρες του άγριου λύκου, που χρησιμοποιούσε τα κόπρανα και τα ούρα του, για να χαρακτηρίσει-ορίσει τη περιοχή του.

Το γρύλισμα του σκύλου σας, είναι μια άλλη συμπεριφορά που ενοχλεί κάποιους ιδιοκτήτες, αλλά συγκαταλέγεται στα φυσικά ένστικτα ενός σκύλου για να κρατήσει μακριά τους κλέφτες. Επίσης χρησιμοποιείται και ως μέσο επικοινωνίας με τον ιδιοκτήτη του, για να τον προειδοποιήσει σε κάθε περίπτωση. Οι περισσότερες από αυτές τις συμπεριφορές μπορούν να προσαρμοστούν με τα σημερινά δεδομένα, μέσω της θετικής εκπαίδευσης!

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι ο σκύλος έχει ένστικτα που πρέπει να σεβαστούμε! Σκοπός, δεν είναι η απαλοιφή αλλά η εξημέρωση των ενστίκτων του.