Οι ερευνητές συμφωνούν ότι τα ζώα και οι άνθρωποι μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όπως το συναίσθημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό των περισσοτέρων ιδιοκτητών ότι τα σκυλιά τους έχουν συναισθήματα! Εξάλλου τα σκυλιά δείχνουν χαρά μετά από μια αποδεκτή συμπεριφορά ή λύπη όταν γίνεται το αντίθετο. Αισθάνονται αγάπη για τα μέλη της οικογένειας τους, για τους ανθρώπους που τα φροντίζουν.

Ακριβώς όπως εμείς, έτσι και τα σκυλιά μπορεί να τείνουν να είναι αισιόδοξα ή απαισιόδοξα. Πολλά σκυλιά στενοχωριούνται όταν φεύγετε από το σπίτι και μένουν μόνα τους! Και ξέρουν πώς να σας το δείξουν, είτε καταστρέφοντας πράγματα, είτε λερώνοντας χώρους του σπιτιού. Μια μελέτη του καθηγητή Mike Mendl, επικεφαλή της ερευνητικής ομάδας Ευημερίας και Συμπεριφοράς των ζώων στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Όλοι έχουν την τάση να πιστεύουν ότι τα κατοικίδια τους όπως κι άλλα ζώα βιώνουν συναισθήματα παρόμοια με τα δικά τους, αλλά δεν μπορούν να γνωρίζουν άμεσα, ποια είναι αυτά διότι τα συναισθήματα είναι ουσιαστικά προσωπικά ".


Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται πως τα συναισθήματα αυτά είναι διαφορετικά από τα δικά μας. Τα συναισθήματα που έχουν οι σκύλοι, είναι βάση των εμπειριών τους και δεν συνδέονται με πολύπλοκες σκέψεις στον εγκέφαλό τους. Το σκυλί σας, σας αγαπά όταν επικοινωνείτε μαζί του ειλικρινά και άδολα. Όσο περισσότερο μπορείτε να εκπληρώνετε τις ανάγκες του και να το φροντίζετε, τόσο περισσότερο αυτή η σχέση θα αναπτυχθεί μεταξύ σας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να γυρνάς σπίτι από μια κακή ημέρα και ο σκύλος σας να είναι εκεί για να σας!

Πώς μπορεί όμως να εξηγήσει κανείς πως τα σκυλιά παθαίνουν κατάθλιψη ή οτι εκδηλώνουν την ζήλεια τους? Ότι συμπάσχουν με τον ιδιοκτήτη τους? Πως γίνεται ότι αισθάνεστε να επηρεάζει τον σκύλο σας.. Αν είστε αναστατωμένοι, θλιμμένοι, κακόκεφοι, ή ευτυχισμένοι, χαρούμενοι το σκυλί σας θα σας αισθανθεί! Είναι γεγονός πως δεν θα καταλάβει το γιατί, τον λόγο που είστε σ αυτή τη κατάσταση αλλά  θα κατανοήσει και θα εισπράξει την ενέργεια σας, από τη γλώσσα του σώματος και από την όψη του προσώπου σας. Η συμπεριφορά του καθώς και η συναισθηματική του κατάσταση θα αλλάξει αφού είναι συνυφασμένη με τη δική σας.

Τα σκυλιά μας δίνουν τόσα πολλά και μας ζητούν τόσο λίγα.. Αν τους δίνουμε λοιπόν, αγάπη, και όσα χρειάζονται καθημερινά! Είναι ο καλύτερος μας φίλος και μας το αποδεικνύει καθημερινά!