Ο σκύλος οδηγός βοηθά στην "ενίσχυση της κινητικότητας", που μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους που είναι τυφλοί ή έχουν περιορισμένη όραση να ταξιδεύουν και να κινούνται με ασφάλεια. Οι σκύλοι-οδηγοί μπορούν να καθοδηγήσουν τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους, στον δρόμο, ανάμεσα στο πλήθος, να σταματήσουν σε κράσπεδα, σκάλες, και μερικές φορές ακόμη και να εκπαιδευτούν ώστε να βρίσκουν αντικείμενα όταν δοθεί η εντολή όπως "Βρες την καρέκλα», «Βρες την πόρτα," ή "Βρες το ασανσέρ." Ο  σκύλος οδηγός μπορεί επίσης να εκπαιδευτεί για να πηγαίνει τον ιδιοκτήτη του στη στάση του λεωφορείου ή σε σημεία που καθημερινά χρειάζεται (εργασία, δημόσιες υπηρεσίες, κτλ).

Μερικές κοινές παρερμηνείες σχετικά με τους οδηγούς σκύλους, είναι ότι οι άνθρωποι που είναι τυφλοί ή έχουν περιορισμένη όραση, δεν έχουν προσανατολισμό και ευκολία στην κίνησή τους γι αυτό χρησιμοποιούν έναν σκύλο-οδηγό για να ταξιδεύουν με ασφάλεια και να είναι ανεξάρτητοι. Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι το σκυλί δείχνει στον άνθρωπο πού να πάει. Αυτό όμως είναι λάθος. Οι άνθρωποι με περιορισμένη όραση κατευθύνουν τον σκύλο. Η λειτουργία και ο σκοπός του σκύλου είναι να καθοδηγήσει απλώς το πρόσωπο πώς να αποφύγει τα εμπόδια που θα προκύψουν και ουσιαστικά να τον προστατέψει από «παγίδες» που θα του δημιουργήσουν πρόβλημα. Μια άλλη παρανόηση είναι ότι τα σκυλιά οδηγοί δεν είναι ασφαλές να διασχίζουν το δρόμο. Λάθος! Για παράδειγμα, σε έναν φωτεινό σηματοδότη, ο σκύλος-οδηγός δεν γνωρίζει πότε το φως αλλάζει από πράσινο σε πορτοκαλί και σε κόκκινο. Είναι ο ιδιοκτήτης του σκύλου που καθορίζει πότε είναι ασφαλές να διασχίσει το δρόμο και με ποιο τρόπο να πάει. Ο σκύλος είναι που καθοδηγεί το άτομο απέναντι στο δρόμο για να φτάσει στην άλλη πλευρά. Αν ο σκύλος βλέπει ένα αυτοκίνητο να πλησιάζει πολύ κοντά, έχει εκπαιδευτεί για να σταματήσει ή να μετακινήσει το άτομο έξω από το δρόμο.

Για να αποκτήσει κάποιος ένα σκύλο-οδηγό, θα πρέπει να έχει χαρακτηριστεί νομικά τυφλός και να αδυνατεί να κινηθεί αυτόνομα. Να είναι ενήλικος, να έχει διδαχθεί κινητικότητα με το λευκό μπαστούνι και να προσανατολίζεται άριστα. Πρέπει επίσης να έχει ορθή στάση σώματος και καλή ακουστική αντίληψη. Να διατηρεί καλή ισορροπία, να διαβιεί αυτόνομα, να είναι σε καλή φυσική κατάσταση και να θέλει να μοιραστεί τη ζωή του με έναν σκύλο! Τέλος, πρέπει να έχει αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση, αυτοκυριαρχία, ικανότητα χειρισμού απρόβλεπτων περιπτώσεων και πολύ θέληση για δουλειά.

Οι σκύλοι-οδηγοί εργάζονται για περίπου 10 έτη κι έπειτα "συνταξιοδοτούνται" και περνούν το υπόλοιπο της ζωής τους ως κατοικίδια. Η πρόσβασή τους επιτρέπεται παντού και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία και τους διεθνείς κανονισμούς.

Θα πρέπει να θυμάστε τα εξής, αν σκέφτεστε να αποκτήσετε έναν οδηγό σκύλο.

Υψηλή συντήρηση του οδηγού σκύλου, καθώς απαιτούν καθημερινή φροντίδα (θα πρέπει να τρέφονται, να ξεκουράζονται αρκετά, να μην είναι υπέρβαροι, να τους παρέχεται τακτική σωματική άσκηση και σταθερή πρακτική ώστε να μην χάσουν τις δεξιότητές τους) και μεγάλες δόσεις  αγάπης.