Έχετε ένα κουτάβι που θα προτιμούσε να χρησιμοποιεί το χέρι σας ως παιχνίδι για να μασουλά ή κάποιο αντικείμενο στο σπίτι; Είναι φυσιολογικό για τα κουτάβια να χρησιμοποιούν το στόμα τους όταν παίζουν. Οι λόγοι για το μάσημα μπορεί να ποικίλουν. Κυμαίνονται από την απλή ανία και την αλλαγή της οδοντοφυΐας μέχρι την αναζήτηση της προσοχής σας και του άγχους που βιώνουν όταν τα αφήνετε μόνα τους. Η συμπεριφορά αυτή γίνεται πρόβλημα όταν καταστρέφει αντικείμενα.

Πολλές ράτσες σκύλων έχουν την προδιάθεση αυτή λόγω του DNA τους, να χρησιμοποιούν τα στόματά τους για να κάνουν μια δουλειά. Τέτοιες ράτσες είναι τα ριτρίβερ που είναι οι φορείς των αντικειμένων, τα τσοπανόσκυλα που χρησιμοποιήσουν το στόμα τους για να ελέγχουν και να προστατεύουν την αγέλη, τα τεριέ που κυνηγούν μικρά τρωκτικά, τα κυνηγητικά σκυλιά κ.α.

Τα δόντια του κουταβιού αναπτύσσονται παράλληλα με το σκελετό του. Αυτό συμβαίνει στην ηλικία των 14-28 εβδομάδων. Το να μασάνε αντικείμενα, τα βοηθάει να ανακουφίσουν και να χαλαρώσουν τα ούλα ανάμεσα στα δόντια και έτσι να επιτρέψουν στο παλιό δόντι να βγει και στη θέση του να αναπτυχθεί το καινούργιο δόντι.

Αρχικά, ένα κουτάβι θα χρησιμοποιήσει το στόμα του για να ερευνήσει το περιβάλλον του. Καθ 'όλη τη διαδικασία της οδοντοφυΐας, δίνει μια ανακούφιση στο  κουτάβι να μασουλά κάθε είδους αντικείμενο, μαλακό και σκληρό. Καλό είναι να του δίνετε τα κατάλληλα παιχνίδια-αντικείμενα ώστε να επικεντρωθεί σ αυτά και όχι σε αντικείμενα δικά σας που ενδέχεται να το βλάψουν. Αν το κουτάβι σας παρόλα αυτά, θέλει να μασουλά το χέρι σας, είτε ως παιχνίδι είτε ως μέσο για να κεντρίσει το ενδιαφέρον σας, τη στιγμή που αυξάνεται η πίεση από τα δόντια του, δείξτε του ότι πονάτε, με τη φωνή σας και τραβήξτε το χέρι σας αργά. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο του διδάσκετε ότι το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, αλλά δεν είναι και παιχνίδι. Μην προσφέρετε ένα παιχνίδι, ενώ το χέρι σας είναι ακόμα μέσα στο στόμα του σαν ανταλλαγή, θα νομίσει ότι επιβραβεύετε την λάθος συμπεριφορά. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να ορίσετε και μια εντολή όπως «δεν δαγκώνουμε» ή «όχι στόμα», έτσι θα συνδέσει ότι η συμπεριφορά του δεν ήταν σωστή. Αυτή η μέθοδος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ώστε να εκπαιδευτεί το κουτάβι σας.

Αν το κουτάβι σας, δείχνει τέτοια συμπεριφορά όταν δεν συνεργάζεται με τις εντολές σας, είτε για να φέρει κάτι, να κάνει κάτι, είτε να μείνει στο κρεβάτι του, τότε μπορεί να έχετε μια αυταρχική ή δεσπόζουσα συμπεριφορά από το κουτάβι σας. Πειθαρχία δεν σημαίνει σωματική τιμωρία, αλλά να διορθώσει μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Όταν βλέπετε το σκύλο σας να μασάει τα σωστά αντικείμενα, επαινέστε τον! Αυτό ενισχύει θετικά τη μάσηση σωστών αντικειμένων. Μην το παρακάνετε βέβαια, καθώς κάτι τέτοιο θα του αποσπάσει την προσοχή από την μάσηση.

Παίξτε μαζί του περισσότερο και βοηθείστε τον να εκτονώσει την ενέργεια του.
Όσες περισσότερες ευκαιρίες για εκτόνωση του δίνετε, τόσο πιο ήρεμος και κουρασμένος θα είναι μετά. Άρα δε θα έχει τόσο μεγάλη διάθεση για «εξερευνήσεις».

Παίξτε μαζί του, βγάλτε τον βόλτα, βοηθείστε τον να εκτονωθεί. Μια καλή ιδέα είναι να τον πηγαίνετε βόλτα λίγο πριν φύγετε από το σπίτι, έτσι ώστε να παραμένει ήσυχος και κουρασμένος όσο σας περιμένει.