Η επιλογή του μικρόσωμου σκύλου γίνεται συνήθως με το κριτήριο ότι μπορούμε να τον διαχειριστούμε είτε να τον εκπαιδεύσουμε πιο εύκολα λόγω  μεγέθους. Όμως το κριτήριο αυτό δεν μας εγγυάται ότι θα έχουμε έναν ήρεμο και υπάκουο σκύλο καθώς μπορεί να είναι πολύ ενεργητικός σαν χαρακτήρας και να θέλει να ασχολείται συνεχώς με κάτι.  Επίσης ένας μικρόσωμος σκύλος ελίσσεται πιο εύκολα έχοντας το σωματότυπο που τον βοηθάει να ‘ξεφεύγει’ όταν θα νιώσει απειλή ή φόβο ή όταν θα θέλει να ξεγλιστρήσει σε νέες εξερευνήσεις πίσω από καναπέδες, κάτω από κρεβάτια κτλ.

Οπότε καταλήγουμε πως μπορεί ένας μικρόσωμος σκύλος να μην πιάνει πολύ χώρο  αλλά οι δυνατότητες του και η όρεξη του για παιχνίδι και δραστηριότητες να είναι σε μεγάλο βαθμό από ότι ένας μεγαλόσωμος.

Το κεφάλαιο της εκπαίδευσης  είναι πολύ σημαντικό για όλους τους σκύλους ανεξαρτήτως μεγέθους για να μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί τους και να τους βάζουμε να ζουν ανάλογα με το πρόγραμμα μας .  Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και το ίδιο έτοιμοι και διαθέσιμοι να αφιερώσουμε χρόνο και ενέργεια για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε σωστά τα χαρακτηριστικά του μικρού μας σκύλου. Ας μη ξεχνάμε ότι ο κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός και μοναδικός και σύμφωνα με τη ράτσα χρησιμοποιούμε τις μεθόδους που απαιτείται για να έχουμε μια ομαλή συμβίωση μαζί του.

Κάποια από τα πιο σημαντικά tips που πρέπει να έχουμε κατά νου όταν θα αποκτήσουμε έναν μικρόσωμο σκύλο είναι τα εξής:

-Να έχουμε στο νου μας ότι πάρα το μέγεθος του θα πρέπει να τον παροτρύνουμε να υπακούει στις εντολές  και να τις κάνει από μόνος του χωρίς την παρέμβαση μας (να τον σηκώνουμε εμείς και να τον βάζουμε στη θέση του ή να τον μεταφέρουμε στην αγκαλιά μας.)

-Όσο πιο πολύ χρησιμοποιούμε τις εντολές και ασχολούμαστε μαζί του τόσο πιο αποτελεσματική εκπαίδευση θα του κάνουμε,

-Οι βόλτες και το παιχνίδι είναι απαραίτητες για να εκτονώνεται και να δραστηριοποιείται με ομαλό τρόπο ο σκύλος

-Η κοινωνικοποίηση του είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι διότι ένας μικρόσωμος σκύλος μπορεί εύκολα να αποκτήσει φοβίες και κατ’ επέκταση επιθετικότητα προς άμυνα! Όσο πιο νωρίς τον βάλουμε να έρθει σε επαφή με σκυλούς και ανθρώπους τόσο πιο ήρεμο και καλό χαρακτήρα θα του καλλιεργήσουμε.

Ένα πολύ θετικό προσόν των μικρών σκύλων είναι ότι το μέγεθος τους μας εξυπηρετεί στο να τον παίρνουμε μαζί μας οπουδήποτε  φτιάχνοντας μια πολύ καλή  σχέση μαζί του.  Μη διστάσετε να ασχοληθείτε στην αρχή αρκετά για να απολαύσετε στη πορεία έναν υπέροχο σκύλο που θα σας εμπιστεύεται και θα σας ακούει!!

Βιργινία Τσιγαρά
Train your Dog 
Be into your Life
Cobrelius Project
www.dogtrainers.gr