Το αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα (ΑΜΝ) ή σάρκωμα του Sticker, είναι ένα καλοήθες νεόπλασμα που εμφανίζεται στο σκύλο και κατ’ εξαίρεση μόνο στη γάτα. Το ΑΜΝ είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ελλάδα και αποτελεί το πιο συχνό νεόπλασμα του σκύλου και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του γεννητικού συστήματός του. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε νεαρά ζώα με αυξημένη γενετήσια ορμή, καθότι η μετάδοσή του γίνεται κατά κανόνα με τη σύζευξη. Επιπλέον είναι δυνατή η μετάδοσή των νεοπλασματικών κυττάρων μέσω  της φυσιολογικής κοινωνικής συμπεριφοράς των ζώων, όπως η όσφρηση και η λήξη των γεννητικών οργάνων. Η μετάδοση των νεοπλασματικών κυττάρων που αφθονούν στα εξιδρωματικά κύτταρα του ξενιστή συντελείται όταν αυτά ενοφθαλμιστούν σε σημεία όπου υπάρχουν λύσεις συνέχειας του δέρματος ή του βλεννογόνου του δέκτη.

Μερικούς μόλις μήνες μετά την αρχική μόλυνση, το ΑΜΝ εμφανίζεται με τη μορφή μικρών νεοπλασματικών μαζών που έχουν τη μορφή κουνουπιδιού. Αυτά μπορεί να εντοπίζονται στο πέος, την ακροποσθία του αρσενικού, το κόλπο ή το αιδοίο του θηλυκού, ενώ σπανιότερα στους οφθαλμούς, το ρινικό ή το στοματικό βλεννογόνο. Χαρακτηριστικό της νεοπλασματικής μάζας είναι ότι συνθλίβεται εύκολα υπό πίεση και αιμορραγεί. Τα κλινικά συμπτώματα της νόσου είναι κυρίως η έξοδος ορο-αιμορραγικού εκκρίματος από το γεννητικό σύστημα ή η παραμόρφωση των γεννητικών οργάνων.

Η διάγνωση είναι εύκολη λόγω της χαρακτηριστικής κλινικής εικόνας και επιβεβαιώνεται μετά από κυτταρολογική ή ιστοπαθολογική εξέταση του όγκου. Το ΑΜΝ είναι κατά κανόνα καλοήθες, σπάνια παρουσιάζει μεταστάσεις. Επιπλέον δεν είναι μεταδοτικό στον άνθρωπο. Για τη θεραπεία του ΑΜΝ χρησιμοποιούνται διάφορα χημειοθεραπευτικά πρωτόκολλα, στα οποία τα ζώα έχουν πολύ καλή ανταπόκριση. Δεν συνίσταται η χειρουργική εξαίρεση των νεοπλασμάτων, καθότι ενέχεται κίνδυνος διασποράς των νεοπλασματικών κυττάρων.

Ιωάννης Πολυζώης
Κτηνίατρος