Ως γνωστόν τα περισσότερα σκυλιά αρέσκονται στο να τρέχουν, να παίζουν, να σκάβουν στο χώμα/άμμο, να βρίσκουν «φίλους» άλλα σκυλιά, και όλο αυτό το ταξίδι στην παραλία μπορεί να είναι μια τέλεια ευκαιρία για το σκυλί μας να κάνει αυτά τα πράγματα.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι η αυξημένη απώλεια ύδατος μέσω της σύσπασης των μυών, η αναπνοή, και η εξάτμιση από το δέρμα. Το σκυλί σας θα πρέπει να αντικαταστήσει αυτό το χαμένο νερό! Η άσκηση θα το ωθήσει να πιει νερό. Αν δεν του παρέχουμε φρέσκο νερό συχνά στην παραλία, το σκυλί μας θα πιεί θαλασσινό νερό.

 Το θαλασσινό νερό μπορεί να του προκαλέσει εμετό, αφυδάτωση, λήθαργο, τρεμούλιασμα καθώς και ένα φαινόμενο γνωστό ως " διάρροια της παραλίας ". Αυτή η μορφή της διάρροιας που συμβαίνει γρήγορα και προκαλείται από το αλμυρό νερό τραβάει υγρά από τους εντερικούς ιστούς (οσμωτική επίδραση). Είναι διαφορετική από τη διάρροια που προκαλείται από το φαγητό. Το νερό της θάλασσας επηρεάζει το σώμα του σκύλου μας, καθώς περιέχει νάτριο.

Αν ο σκύλος μας πίνει πάρα πολύ αλμυρό νερό πολύ γρήγορα, θα μπορούσε να κάνει εμετό, οδηγώντας σε περαιτέρω αφυδάτωση. Ακόμη και αν ο σκύλος μας δεν πιει θαλασσινό νερό στην πραγματικότητα, μπορεί να καταπιεί μικρές ποσότητες καθώς παίζει ή καθώς κολυμπά. Τα βακτήρια, τα φύκια, ή άλλοι μικροοργανισμοί ή  τοξίνες στο νερό μπορεί να προκαλέσουν πιο σοβαρά συμπτώματα αργότερα.

Το φαινόμενο «διάρροια της παραλίας» έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:  

Συνεχής ροή σε υγρή μορφή (εμετός)

Πιέζεται το σκυλί για αναγκαστική κένωση

Τα κόπρανά του περιέχουν αίμα ή βλέννες


Πώς να κρατήσουμε τον σκύλο μας μακριά από το θαλασσινό νερό.

Να έχουμε ένα μικρό μπολ ή πιάτο για να μπορούμε να το γεμίζουμε αρκετά συχνά με φρέσκο καθαρό νερό. Ιδανικά, το δοχείο θα πρέπει να το γνωρίζει ο σκύλος σας, να ξέρει ότι είναι το κουπάκι του, που πίνει το νερό του όπως στο σπίτι. Αν δεν έχουμε ένα δοχείο, χρησιμοποιούμε ένα μπουκάλι νερό με ένα καπάκι σπορ για να ραντίσουμε με φρέσκο νερό το στόμα του.

Τέλος δεν ξεχνάμε πως θα πρέπει:

  • Διακόπτουμε την άσκηση του σκύλου μας για ένα διάλειμμα κάθε δεκαπέντε λεπτά.
  • Βρίσκουμε ένα σκιερό μέρος ώστε να μπορεί ο σκύλος μας να καθίσει ή να ξαπλώσει για να ξεκουραστεί.
  • Προσέχουμε και ελέγχουμε τη θερμοκρασία της άμμου όπου πρόκειται να πατήσει ο σκύλος μας, καθότι οι πατούσες του είναι πολύ ευαίσθητες.